close menu

AVALUEM EL TEU CAS

El Dr. de Quintana li realitzarà un diagnòstic precís i li explicarà les opcions per recuperar la seva qualitat de vida.

+34 699 922 118 info@drdequintana.com ubicació
CONTACTE ver contacto

CIRURGIA CEREBRAL

Les malalties que afecten el cervell o patologies cerebrals són una subespecialitat de la neurocirurgia que requereix una gran experiència i avenços tecnològics.
En aquest aspecte, el Dr. de Quintana porta més de 15 anys sent el Coordinador de Neuro-Oncologia d'un hospital punter en aquesta patologia com és l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

PATOLOGIES

Doctor de Quintana cirurgia cranial glioma metàstasi

TUMORS CEREBRALS INTRÍNSECS

GLIOMES I METÀSTASIS

Els dos tipus de lesions més freqüents són els Gliomes (Tumors del propi cervell) i les Metàstasis (Tumors que provenen d'un altre òrgan, per exemple, pulmó).

L'objectiu de la neurocirurgia oncològica és extreure el màxim de tumor possible (ideal extreure-ho de forma completa amb marges) sense crear alteracions neurològiques (amb seguretat). Per aconseguir aquest objectiu, és important estar a l'avantguarda de les últimes tecnologies i avenços científics.

Doctor de Quintana cirurgia cranial meningioma neurinoma adenoma

TUMORS CEREBRALS EXTRÍNSECS

TUMORS CRANIALS

Són tumors que no s'originen en el cervell sinó en l'espai que queda entre el cervell i l'os cranial. Encara que el seu naixement no és cerebral poden arribar a comprimir de manera que crea alteracions neurològiques superposables als tumors intrínsecs.

Una de les característiques més importants d'aquestes lesions és on estan ubicades exactament ja que canvia completament la forma de l'abordatge. Un cop més, requereix d'àmplia experiència en el camp per aconseguir els millors resultats possibles.

Les lesions més freqüents són: Meningiomas, Neurinomes i Adenomes de hipòfisi.

Doctor de Quintana cirurgia cranial hidrocefàlia

HIDROCEFÀLIA

EXCES DE LÍQUID CEREBRAL

La hidrocefàlia es produeix quan hi ha un excés de líquid cerebral (cefaloraquidi). Es pot produir per dos motius:

1- Excés de producció.

2- Dèficit d'absorció. És un tipus de malaltia que requereix experiència en el seu diagnòstic i si precisa, la solució quirúrgica és tècnicament senzilla.

Doctor de Quintana cirurgia cranial malformació de Chiari

MALFORMACIONS CRANEOESPINALES

MALFORMACIÓ D´ARNOLD-CHIARI

Es produeix per una alteració òssia de la unió del crani amb la columna que provoca la compressió d'estructures nervioses.

És un tipus d'alteració que requereix un diagnòstic precís per oferir la millor solució o alternativa terapèutica.

Doctor de Quintana cirurgia cranial neuràlgia del trigemin

COMPRESSIÓ DE NERVIS CRANEALS

NEURÀLGIA DEL TRIGÉMIN

Són un grup de malalties que poden ser molt limitants i doloroses que afecten significativament la qualitat de vida.

La majoria es resolen amb tractament farmacològic, però en ocasions requereixen alguna alternativa neuroquirúrgica per millorar o eliminar el dolor.

Doctor de Quintana cirurgia cranial aneurisma

AFECTACIONS VASCULARS CEREBRALS

MALFORMACIONS VASCULARS CEREBRALS

En aquest apartat englobem:

 1. Aneurismes cerebrals.
 2. Malformacions cerebrals.
 3. Hemangioma cavernós.

En aquest tipus de patologia és primordial un equip multidisciplinari i un treball en equip entre Neurocirurgians, Neuròlegs i Neuroradiòlegs intervencionistes.

Doctor de Quintana cirurgia cranial traumatisme cranial

TRAUMATISMES CRANIALS

LESIONS PRODUÏDES PER IMPACTE

Són un grup de lesions que es produeixen per un impacte (accident) i que poden provocar diferents tipus d'alteracions cerebrals. Hi ha dos grans períodes que requereixen especial atenció:

 1. Fase 1 (Aguda): treball en equip entre Neurocirurgians i Intensivistes (UCI) per oferir el millor maneig terapèutic.
 2. Fase 2 (Reconstructiva): oferir totes les alternatives terapèutiques que tenim per minimitzar o eliminar les seqüeles del traumatisme.

INNOVACIÓ

play play

PLANIFICACIÓ 3D I TRACTOGRAFIA (DTI)

PLANIFICACIÓ QUIRÚRGICA

Un dels aspectes més importants a l'hora de realitzar una intervenció cerebral és efectuar una excel·lent planificació quirúrgica. Això ens permet preveure el que succeirà durant la cirurgia i oferir una cirurgia més segura per al pacient. En aquest camp hi ha hagut molts avenços gràcies a les planificacions en 3D i la possibilitat de realitzar tractografia (DTI). La tractografia ens permet veure les connexions cerebrals i la seva relació amb la lesió, com es pot veure en el vídeo (Blau = Via motora, Verd = Llenguatge, Groc: via Visual i Vermell: Cos Callós).

Recentment l'equip del Dr. de Quintana ha publicat un article sobre els beneficis de la tractografia en la cirurgia cerebral en una revista d'impacte mundial com és World of Neurosurgery .

Doctor de Quintana cirurgia cranial mapping cerebral

MAPPING CEREBRAL

CIRURGIA DESPERTA

Durant la cirurgia i amb l'ajuda de la planificació hem de localitzar les diferents àrees funcionals cerebrals (Motora, Sensitiva, Llenguatge i Visual) per preservar-les i poder treure la lesió amb seguretat. Això es realitza a través de la neurofisiologia intraoperatòria (Mapping) i requereix una gran experiència en la seva interpretació. L'àrea del llenguatge a causa de la seva complexitat és l'àrea més complicada de monitoritzar. De vegades es precisa que el pacient estigui despert per a un millor control.

El Dr. de Quintana no només té una àmplia experiència en aquest camp, sinó fins i tot és pioner en la monitorització de les diferents llengües que parla el pacient, com es pot veure en la il·lustració (Cada idioma té una representació cortical diferent).

play play

ECOGRAFIA NAVEGADA CEREBRAL

CONTROL D´IMATGE

Durant la resecció de la lesió és molt important tenir un control d'imatge per poder objectivar si s'ha aconseguit la resecció (extirpació) completa de la lesió. Això és possible aconseguir-ho a través de l'ecografia navegada que és una imatge que ens guia a temps real i es pot realitzar tantes vegades com sigui necessària fins a la consecució del nostre objectiu.

És una tècnica que requereix de molta experiència en la seva interpretació i aquest és el motiu pel qual el Dr. de Quintana realitza cursos per ensenyar a altres neurocirurgians la seva utilització: ultrasoundneurosurgery.com

play play

FLUORESCÈNCIA

5-ALA

El 5-ALA és un fàrmac que es dóna per poder marcar i delimitar els gliomes d'alt grau respecte al teixit cerebral normal. És complementari a l'ecografia i ens permet poder comprovar durant la cirurgia que s'ha extirpat tot el tumor.

En aquest vídeo d'exemple es pot apreciar com una zona amb la llum normal no destaca pel seu mal aspecte en canvi brilla clarament amb la llum fluorescent el que indica que és tumor (rosa).

Doctor de Quintana cirurgia cranial endoscòpia cerebral

ENDOSCÒPIA CEREBRAL

MILLOR VISUALITZACIÓ DE LA LESIÓ

Un dels grans avenços en la cirurgia de base de crani ha estat la introducció de l'endoscòpia per aconseguir una millor visualització de la lesió i la seva relació amb les estructures cerebrals + realitzar una cirurgia menys invasiva i amb més seguretat.

Clàssicament es parla de treure un tumor pel nas, l'exemple més freqüent són les cirurgies de la hipòfisi, però es pot fer per altres abordatges de la base de crani.

Doctor de Quintana cirurgia cranial neuronavegació cirurgia esterotàxica microcirurgia cerebral

ALTRES TÈCNIQUES

 1. Neuronavegació (GPS cerebral).
 2. Cirurgia esterotàxica.
 3. Microcirurgia cerebral.
 4. Neuro-endoscòpia com a tractament de la hidrocefàlia.
 5. Reconstrucció 3D de defecte cranial.
 6. Tècniques mínimament invasivas per al dolor facial.
 7. Tècnica quirúrgica per evitar sagnats en les biòpsies cerebrals.

FAQ´S

01 A nivell general, que consells em pot donar per fer front a una cirurgia cerebral?
Habitualment dono dos consells:
 1. Apuntar en una llista totes les preguntes o dubtes. El nostre treball no és només operar sinó informar de tot el que necessiti el pacient. Amb els nervis de la consulta és habitual oblidar-se de preguntar algunes coses i si està anotat és més fàcil.
 2. Anar pas a pas. Aquest tipus de processos requereixen temps i és important anar etapa a etapa perquè sigui menys estressant. La nostra responsabilitat és guiar-vos en aquest procés i ajudar-vos en el mateix.
veure respostes
02 Quant dura una operació cerebral?
El temps depèn del tipus de lesió. A grans trets el procediment cerebral més freqüent: craniotomia (realitzar una finestra en l'os i extreure un tumor cerebral) es triga unes 3-4 hores. És important recordar que també hi ha un temps anestèsic que varia d'1 hora a 1 hora i mitja.
veure respostes
03 És segura avui dia una operació cerebral?
Gràcies a l'experiència dels equips de treball i els avenços tecnològics avui en dia es poden realitzar procediments cranials amb una alta seguretat i alt percentatge d'èxit.
veure respostes
04 Quant de temps he d'estar ingressat?
Normalment l'estada mitjana dels procediments cranials varia de 3 a 7 dies.
veure respostes
05 Què passa quan em vaig a casa després de l'operació cerebral? ¿Cures?
L'alta hospitalària la donem quan el pacient es troba bé i es poden fer controls ambulatoris. De tota manera, s'ha de recordar:
 1. Ser estrictes en la presa de medicació.
 2. Cura i neteja de la ferida.
 3. Durant el primer mes s'aconsella una vida tranquil·la sense esforços.
 4. Visita ambulatòria amb el seu neurocirurgià per fer el seguiment postoperatori, valoració dels resultats de l'anatomia patològica (saber el diagnòstic exacte de la lesió amb les seves característiques genètiques) i valoració de si cal un tractament complementari al quirúrgic.
veure respostes
06 M'he de tallar tots els cabells?
Avui dia no es realitza aquesta pràctica. Nosaltres només tallem els cabells que queda al voltant de la incisió. Generalment la ferida queda tapada amb la resta de els cabells.
ver respuesta
07 Quines complicacions pot haver-hi en la cirurgia cerebral?
Aquest apartat depèn molt de la mida i la localització de la lesió. No faré una llista de possibles complicacions amb els seus percentatges ja que cada situació és diferent. A nivell general podríem dividir les complicacions en dos grans grups:

1- Immediates postoperatòries (Poc freqüents, però potencialment perilloses):
 1. Problemes amb els vasos cerebrals, un vas es pot trencar i provocar un sagnat o es pot tancar i deixar un àrea sense irrigació (isquèmia).
 2. Edema cerebral.
 3. Crisis epilèptiques

2- Tardanes (Més freqüents, però potencialment menys perilloses):
 1. Problemes de cicatrització de la ferida
 2. Infecció que pot ser superficial o més profunda.
 3. Fístula de líquid cefaloraquidi.
ver respuesta

CONTACTE

informació de contacte

AVALUEM EL TEU CAS

El Dr. de Quintana li realitzarà un diagnòstic precís i li explicarà les opcions per recuperar la seva qualitat de vida.

+34 933 800 999 info@drdequintana.com ubicació
contacta por teléfono

contacta por whatsapp
pujar